Amazon zuigt Roomba-maker iRobot op in een contante deal van $ 1,7 miljard

Opmerking

Amazon-apparaten luisteren, kijken en zullen binnenkort achter je aan opruimen.

De e-commercegigant zal iRobot – vooral bekend om zijn robotstofzuiger Roomba – verwerven onder een contante deal van $ 1,7 miljard, de laatste stap in zijn poging om het huis binnen te komen. Van fitness-wearables tot streaming-apparaten tot zijn Alexa digitale assistent, Amazon heeft een reeks apparaten ontwikkeld in een ecosysteem dat consumenten nauwer verbindt met het bedrijf en zijn diensten. Vorig jaar introduceerde het Astro, een robot van meer dan $ 1.000 die bedoeld is om rond kleine voorwerpen te varen en zijn camera’s open te houden voor indringers.

De vrijdag aangekondigde deal is ook een voortzetting van Amazon’s bedrijfsstrategie om het marktaandeel in verschillende productcategorieën uit te breiden door middel van acquisities. Het heeft Ring, dat videodeurbellen en andere smart-home-technologie maakt, in februari 2018 opgepikt, en daarvoor Blink, dat verbonden camera’s en deurbellen voor thuis maakt. Het verbaasde ook de levensmiddelenindustrie in 2017 toen het de aankoop van Whole Foods Market aankondigde, een deal ter waarde van $ 13,7 miljard.

(Amazon-oprichter Jeff Bezos is eigenaar van The Washington Post.)

De volgende generatie thuisrobots zal capabeler zijn – en misschien socialer

De verhuizing komt slechts twee weken nadat Amazon aankondigde dat het de eerstelijnszorgverlener One Medical zou kopen voor $ 3,9 miljard als onderdeel van een belangrijke uitbreiding van de gezondheidsambities van het technologiebedrijf. De samenvoeging, een van de grootste overnames ooit, geeft Amazon een fysiek netwerk van zorgkantoren en -aanbieders en versterkt zijn bestaande zorgportfolio, waaronder een online apotheek en Amazon Care, een virtuele en in-home spoedeisende zorg. onderhoud.

Het bod van $ 61 per aandeel van Amazon vertegenwoordigt een premie van 22 procent ten opzichte van de slotkoers van donderdag van $ 49,99. Op vrijdag stegen de iRobot-aandelen met bijna 19,1 procent om te sluiten op $ 59,54.

“We weten dat tijd besparen belangrijk is, en dat klusjes kostbare tijd kosten die je beter kunt besteden aan iets waar klanten van houden”, zegt Dave Limp, senior vice president van Amazon Devices. “Gedurende vele jaren heeft het iRobot-team bewezen dat het in staat is om opnieuw uit te vinden hoe mensen schoonmaken met producten die ongelooflijk praktisch en inventief zijn.”

iRobot is in 1990 opgericht door robotici van het Massachusetts Institute of Technology en biedt een scala aan geautomatiseerde stofzuigers en dweilen, evenals luchtreinigers en handstofzuigers. De kenmerkende Roomba, die maar liefst $ 1.000 kost, leert de contouren en hoeken van vloeren en kan objecten detecteren, biedt connectiviteit met wifi-netwerken en smartphones en kan worden opgeroepen door spraakgestuurde smart home-apparaten. Het bedrijf begon in 2005 te handelen op de Nasdaq.

Hoewel iRobot een topnaam is in de thuisrobotica, heeft het een rotsachtig jaar achter de rug. Vrijdag rapporteerde het een omzet in het tweede kwartaal van $ 255,4 miljoen, een daling van 30 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Het rapporteerde een nettoverlies van $ 43,4 miljoen voor de periode van drie maanden eindigend op 2 juli.

Het bedrijf is ook van plan om bepaalde niet-kerntechnische functies naar goedkopere regio’s te verplaatsen als onderdeel van een kostenbesparingsplan, en 10 procent van zijn personeelsbestand, ongeveer 140 werknemers, te ontslaan, volgens het winstrapport.

Het bedrijf heeft de financiële prognose voor 2022 die het in mei heeft uitgebracht ingetrokken en, onder vermelding van “voortdurende verstoringen en onzekerheid die de vooruitzichten van het bedrijf kunnen beïnvloeden”, het verstrekken van alle andere richtlijnen over toekomstige prestaties opgeschort.

De producten van iRobot, die de plattegronden van de meest intieme ruimtes van zijn klanten in kaart brengen, zullen de reeks producten van Amazon vergroten die functioneren door het huis en de mensen erin te surveilleren.

Wat begon als een microfoon in een luidspreker, is uitgegroeid tot een groeiend genre van apparaten die bedoeld zijn om het huiselijk leven aangenamer te maken. Afgelopen september, tijdens het jaarlijkse herfstpersevenement van het bedrijf, onthulde Amazon een 15-inch aan de muur gemonteerde versie van zijn Echo Show-scherm dat naar je huis kijkt en luistert, en een aantal andere producten en diensten die allemaal consumenten op de een of andere manier monitoren om anticiperen op hun behoeften.

De groei van dergelijke technologie benadrukt de toenemende tolerantie van consumenten voor sensoren en camera’s die zijn getraind in hun dagelijkse routines. Die evolutie heeft kritiek gekregen van voorstanders van privacy en bezorgde consumenten. Het onderstreept ook hoe techreuzen het huis zien als het zoveelste platform voor een scala aan diensten en een goudmijn aan persoonlijke gegevens.

Amazon zal de nettoschuld van iRobot verwerven onder de voorwaarden van de deal, die goedkeuring vereist van regelgevers en de aandeelhouders van de robotmaker. Colin Angle blijft aan als CEO van iRobot.

Amazon-aandelen daalden vrijdag met 1,2 procent en sloten op $ 140,80, waardoor het een marktwaarde van $ 1,4 biljoen heeft.

Vorige week rapporteerde de in Seattle gevestigde gigant zijn tweede opeenvolgende kwartaalverlies – van $ 2,03 miljard, of 20 cent per aandeel – als gevolg van een afschrijving van $ 3,9 miljard gekoppeld aan zijn investering in Rivian Automotive, de start-up van elektrische voertuigen, meldde de Associated Press. . Maar Amazon boekte in het tweede kwartaal ook een beter dan verwachte omzet van $ 121,2 miljard.

#Amazon #zuigt #Roombamaker #iRobot #een #contante #deal #van #miljard

Leave a Comment

Your email address will not be published.