De aarde draait sneller dan zou moeten en niemand weet waarom

Als de dagen het gevoel hebben dat ze korter worden naarmate je ouder wordt, kun je het je misschien niet voorstellen.

Op 29 juni 2022 maakte de aarde één volledige omwenteling die 1,59 milliseconde minder duurde dan de gemiddelde daglengte van 86.400 seconden of 24 uur. Hoewel een verkorting van 1,59 milliseconde misschien niet veel lijkt, maakt het deel uit van een grotere en eigenaardige trend.

Inderdaad, op 26 juli 2022 was er weer een nieuw record: bijna ingesteld wanneer de aarde zijn dag eindigde, 1,50 milliseconde korter dan normaal, zoals gerapporteerd door The Guardian en de tijdregistratiewebsite Time and Date. Time and Date merkt op dat het jaar 2020 het hoogste aantal korte dagen had sinds wetenschappers in de jaren zestig atoomklokken begonnen te gebruiken om dagelijkse metingen te doen. Wetenschappers begonnen de trend voor het eerst op te merken in 2016.

Hoewel de lengte van een gemiddelde dag op korte termijn enigszins kan variëren, is de lengte van de dag op de lange termijn toegenomen sinds het aarde-maansysteem werd gevormd. Dat komt omdat de zwaartekracht in de loop van de tijd energie van de aarde heeft verplaatst – via de getijden – naar de maan, waardoor deze iets verder van ons af is geduwd. Ondertussen, omdat de twee lichamen zich in een vloedsluis bevinden – wat betekent dat de rotatie- en omwentelingssnelheid van de maan equivalent zijn zodat we slechts één van zijn zijden zien – dicteert de natuurkunde dat de dag op aarde langer moet worden als de twee lichamen in vloedsluis moeten blijven als de maan verder weg beweegt. Miljarden jaren geleden was de maan veel dichterbij en de lengte van de aardse dag veel korter.


Wil je meer gezondheids- en wetenschappelijke verhalen in je inbox? Abonneer u op Salon’s wekelijkse nieuwsbrief The Vulgar Scientist.


Hoewel wetenschappers weten dat de dagen op aarde op korte termijn korter worden, blijft een definitieve reden waarom onduidelijk – samen met het effect dat dit kan hebben op hoe wij als mensen de tijd bijhouden.

“De rotatiesnelheid van de aarde is een gecompliceerde zaak. Het heeft te maken met de uitwisseling van impulsmoment tussen de aarde en de atmosfeer en de effecten van de oceaan en het effect van de maan,” Judah Levine, een natuurkundige in de tijd- en frequentieverdeling van het National Institute of Standards and Technology, vertelde Discover Magazine. “Je kunt niet voorspellen wat er heel ver in de toekomst gaat gebeuren.”

Maar Fred Watson, de grote astronoom van Australië, vertelde ABC News in Australië dat als er niets wordt gedaan om het te stoppen, “je de seizoenen geleidelijk uit de pas loopt met de kalender.”

“Als je naar de echte kern gaat kijken, realiseer je je dat de aarde niet alleen een stevige bal is die ronddraait”, zei Watson. “Het heeft vloeistof aan de binnenkant, het heeft vloeistof aan de buitenkant, en het heeft een atmosfeer en al deze dingen klotsen een beetje rond.”

Matt King van de Universiteit van Tasmanië beschreef de trend naar ABC News Australia als “zeker vreemd”.

“Er is duidelijk iets veranderd, en veranderd op een manier die we niet hebben gezien sinds het begin van de precieze radioastronomie in de jaren zeventig,” zei King.

Kan het te maken hebben met extreme weerpatronen? Zoals gemeld door The Guardian, heeft NASA gemeld dat de rotatie van de aarde sterkere winden in El Niño-jaren kan vertragen en de rotatie van de planeet kan vertragen. Evenzo verplaatst het smelten van ijskappen materie op aarde en kan zo de snelheid van rotatie veranderen.

Hoewel dit kleine tijdverlies weinig invloed heeft op ons dagelijks leven, hebben sommige wetenschappers opgeroepen tot de introductie van een negatieve “schrikkelseconde”, die één seconde van een dag zou aftrekken om de wereld op het goede spoor te houden voor het atoomtijdsysteem, als de trend zet zich voort. Sinds 1972 worden er om de paar jaar schrikkelseconden toegevoegd. De laatste is in 2016 toegevoegd.

“Het is heel goed mogelijk dat een negatieve schrikkelseconde nodig zal zijn als de rotatiesnelheid van de aarde verder toeneemt, maar het is te vroeg om te zeggen of dit waarschijnlijk zal gebeuren”, vertelde natuurkundige Peter Whibberley van het National Physics Laboratory in het VK, aan The Telegraph. “Er zijn ook internationale discussies gaande over de toekomst van schrikkelseconden, en het is ook mogelijk dat de noodzaak van een negatieve schrikkelseconde de beslissing zou kunnen duwen om voorgoed een einde te maken aan schrikkelseconden.”

#aarde #draait #sneller #dan #zou #moeten #niemand #weet #waarom

Leave a Comment

Your email address will not be published.