California DMV beschuldigt Tesla van misleidende praktijken bij het op de markt brengen van Autopilot en Full Self-Driving opties

Gloednieuwe Tesla-auto’s staan ​​op 27 juni 2022 op een parkeerplaats bij een Tesla-showroom in Corte Madera, Californië.

Justin Sullivan | Getty Images Nieuws | Getty Images

Het California Department of Motor Vehicles heeft Tesla beschuldigd van misleidende praktijken rond de marketing van zijn rijhulpsystemen, die in de VS Autopilot en Full Self Driving worden genoemd, volgens een aanvraag bij een overheidsinstantie.

Elon Musk’s elektrische autobedrijf riskeert meer dan zijn reputatie – in het ergste geval zou het bedrijf tijdelijk de licenties kunnen verliezen die het mogelijk maken om als autofabrikant en autodealer in Californië te opereren.

In een paar deponeringen van 28 juli bij het Californische Office of Administrative Hearings schreven een ambtenaar en advocaten van de DMV:

“In plaats van simpelweg product- of merknamen te identificeren, geven deze ‘Autopilot’ en ‘Full Self-Driving Capability’-labels en beschrijvingen aan dat voertuigen die zijn uitgerust met de ADAS-functies zullen werken als een autonoom voertuig, maar voertuigen die zijn uitgerust met die ADAS-functies zouden dat niet kunnen. de tijd van die advertenties, en kunnen nu niet werken als autonome voertuigen.”

De adjunct-directeur van California DMV voor het Office of Public Affairs, Anita Gore, vertelde CNBC via e-mail dat als de afdeling de overhand heeft, het “zal vragen dat Tesla reclame moet maken voor consumenten en Tesla-chauffeurs beter zal informeren over de mogelijkheden van zijn” Autopilot’- en ‘Full Self-Driving’-functies, inclusief waarschuwingen met betrekking tot de beperkingen van de functies, en voor andere acties die van toepassing zijn gezien de overtredingen.”

Gore merkte op dat deze actie alleen betrekking heeft op Tesla’s marketing- en advertentiepraktijken rond Autopilot en FSD. De Californische DMV voert een afzonderlijke veiligheidsbeoordeling uit van “het beoogde ontwerp en de technologische mogelijkheden van Tesla-voertuigen”, om te bepalen of ze zonder speciale vergunning op de openbare weg kunnen worden gebruikt.

De DMV, zei Gore, wil misverstanden van bestuurders en misbruik van nieuwe voertuigtechnologieën voorkomen.

De Los Angeles Times rapporteerde eerder over de deponeringen van de DMV bij het bestuursorgaan.

Tesla heeft vijftien dagen de tijd om te reageren op de beschuldigingen voor de bestuursrechter, anders neemt de RDW een verstekbeslissing.

Tesla neemt zijn Autopilot-rijhulpfuncties op in al zijn nieuw geproduceerde auto’s en verkoopt een premium FSD-optie (of Full Self Driving) voor $ 12.000 vooraf of op abonnementsbasis voor $ 199 per maand. Soms verkoopt het bedrijf een Enhanced Autopilot-optie met een deel van de premiumfuncties inbegrepen.

Elon Musk’s fabrikant van elektrische voertuigen stelt bestuurders ook in staat om onvoltooide rijhulpfuncties op de openbare weg in de VS te testen via een programma genaamd FSD Beta (of Full Self Driving Beta).

Alleen Tesla-eigenaren die het premium FSD-systeem van het bedrijf hebben geïnstalleerd, kunnen deelnemen aan FSD Beta. Eigenaren moeten een hoge bestuurdersveiligheidsscore behalen, zoals bepaald door Tesla-software die hun rijgedrag controleert, en deze score vervolgens behouden om FSD Beta te blijven gebruiken. Het bedrijf zei dat het FSD Beta-toegang heeft uitgerold tot meer dan 100.000 stuurprogramma’s, de meeste in de VS

Autofabrikanten, waaronder Tesla, zijn nu verplicht om significante botsingen met geavanceerde rijhulpsystemen te melden aan de National Highway Traffic Safety Administration.

Volgens federale cijfers die begin juli werden vrijgegeven, waren Tesla-voertuigen goed voor ongeveer 70%, of meer dan 270, van de gemelde crashes met deze systemen tussen juni 2021 en juli 2022. De gegevens zijn niet bedoeld om aan te geven welke systemen van autofabrikanten het veiligst zijn.

NHTSA heeft ook ten minste 37 speciale crashonderzoeken gestart naar aanrijdingen waarbij Tesla-voertuigen betrokken waren en waarvan werd gedacht dat de rijhulpsystemen van het bedrijf een factor waren. Ten minste 17 dodelijke slachtoffers waren het gevolg van die botsingen die NHTSA speciaal crashonderzoeken inspireerden.

NHTSA heeft ook een evaluatie geopend van Tesla’s Autopilot-technologie om te bevestigen of deze defect is en moet worden teruggeroepen, na een reeks crashes waarbij Tesla-voertuigen voertuigen van noodhulpdiensten raakten die stil stonden.

Lees de formele beschuldigingen van de Californische DMV tegen Tesla hier en hier.

#California #DMV #beschuldigt #Tesla #van #misleidende #praktijken #bij #het #markt #brengen #van #Autopilot #Full #SelfDriving #opties

Leave a Comment

Your email address will not be published.