De Tonga-vulkaan heeft een ongekende hoeveelheid water de atmosfeer ingeblazen

Opmerking

De uitbarsting van Hunga Tonga-Hunga Ha’apai duurde minder dan een dag, maar er werd door een vulkaan de meeste waterdamp in de atmosfeer losgelaten. Onderzoekers zeggen dat de ontploffing de komende jaren de oppervlaktetemperaturen tijdelijk kan verhogen en ook de ozon in de stratosfeer kan aantasten.

Op 15 januari barstte de onderwatervulkaan uit en stuurde een schokgolf die over de hele wereld weergalmde. De krachtige ontploffing wierp aerosolen, gas, stoom en as op een hoogte van 56 mijl, waarschijnlijk de hoogste vulkanische pluim in satellietrecords. De explosie beschadigde meer dan 100 huizen en kostte minstens drie levens op het eiland Tonga. Een nieuwe studie toont ook aan dat de vulkaan een ongekende hoeveelheid waterdamp heeft vrijgegeven, een sterk broeikasgas dat warmte op aarde vasthoudt.

Uit NASA-satellietgegevens blijkt dat de vulkaan meer dan 146 teragram water heeft gelanceerd – genoeg om 58.000 zwembaden van olympische afmetingen te vullen – naar de tweede laag van de atmosfeer van de aarde, bekend als de stratosfeer, waar de ozonlaag zich bevindt en net boven waar vliegtuigen vliegen. De studie stelde dat de hoeveelheid die vrijkomt gelijk is aan 10 procent van het water dat zich al in de stratosfeer bevindt.

“Dit is de eerste keer dat dit type injectie plaatsvond in het hele satelliettijdperk”, waaronder waterdampgegevens tot 1995, zei Luis Millán, hoofdonderzoeksauteur en atmosferische wetenschapper bij NASA. “We hebben nog nooit zoiets gezien, dus dat was behoorlijk indrukwekkend.”

Vulkaanuitbarstingen stoten veel verschillende soorten gassen en deeltjes uit. Bij de meeste uitbarstingen, waaronder de Hunga Tonga, komen deeltjes vrij die het aardoppervlak koelen door zonlicht terug in de ruimte te reflecteren, maar meestal verdwijnen ze na twee tot drie jaar. Er zijn echter maar weinig mensen die de waterdamp zo hoog blazen. Deze waterdamp kan langer in de atmosfeer blijven hangen – vijf tot tien jaar – en warmte vasthouden aan het aardoppervlak.

Vulkaanuitbarsting nabij de luchthaven van IJsland wekt reisangst en riskante fotoshoots op

Millán speculeert dat de waterdamp een opwarmend effect zou kunnen hebben op de oppervlaktetemperatuur van de planeet zodra de bijbehorende verkoelende deeltjes in ongeveer drie jaar zijn verdwenen. Hij weet niet zeker hoeveel de temperatuur zou stijgen, omdat het afhangt van hoe de waterdamppluim evolueert. Het team vermoedt dat de verhoogde opwarming een paar jaar zal aanhouden, totdat circulatiepatronen in de stratosfeer de waterdamp naar de troposfeer spoelen, de laag waar het weer op aarde voorkomt.

“Dit is slechts een tijdelijke opwarming, en dan zal het terugkeren naar waar het naar terug zou moeten gaan”, zei Millán. “Het zal de klimaatverandering niet verergeren.”

NASA-atmosferische wetenschapper Ryan Kramer voegde eraan toe dat, gezien de vele factoren die temperatuurveranderingen op tijdschalen van jaren veroorzaken, het opwarmingseffect van de vulkaan ook verloren kan gaan in het geluid, afhankelijk van de omvang ervan.

op een kortere tijdschaal, zou de verhoogde waterdamp ook de aantasting van de ozonlaag in de stratosfeer kunnen verergeren, zei Susan Strahan, een atmosferisch chemicus bij de Universiteit van Maryland Baltimore County en NASA.

Stratosferische ozon beschermt het aardoppervlak tegen schadelijke ultraviolette straling. Chemicaliën die de ozonlaag aantasten, werden grotendeels uitgebannen door het Montreal Protocol van 1987 en daaropvolgende wijzigingen.

Strahan, die niet bij het onderzoek betrokken was, legde uit dat de overtollige waterdamp veel chemische reacties zal beïnvloeden die de ozonconcentraties in de stratosfeer regelen. NASA-satellietgegevens in juli laten al een daling van het ozonniveau zien, vergeleken met die in voorgaande jaren op de locatie waar de overtollige waterdamp het meest geconcentreerd is. Ze voegde eraan toe dat er een volledige analyse zou moeten worden uitgevoerd om de oorzaak te achterhalen.

“Er zijn waarschijnlijk effecten op dit moment, maar wat we nodig hebben? [is] een model om ons te vertellen is door welk(e) mechanisme(n) de effecten plaatsvonden. Meteorologie en scheikunde zullen vrijwel ongetwijfeld beide een rol spelen – de vragen zijn hoeveel, waar, wanneer?” zei Strahan in een e-mail.

Strahan zei ook dat de overtollige waterdamp de vorming van speciale nachtlichtende wolken zou kunnen versterken, die verschijnen als glinsterende, spookachtige slierten aan de nachtelijke hemel. Ze komen ongeveer 50 mijl in de atmosfeer voor, hoger dan de stratosfeer, en zijn enkele van de zeldzaamste, droogste en hoogste wolken op aarde. Voor veel mensen zorgen de wolken voor opmerkelijk hemels kijken. Onderzoekers denken echter dat een merkbare verandering in deze wolken pas later zal verschijnen, afhankelijk van hoe lang het duurt voordat de waterdamp omhoog gaat in de atmosfeer waar de wolken zich vormen.

Zeldzame wolken die oplichten in het donker zijn de meest levendige in 15 jaar

Over het algemeen zei Millán dat de overtollige waterdamp op zich niets is om je zorgen over te maken, maar “iets dat gewoon interessant is dat er gebeurt.” Hij en zijn collega’s maken van deze gelegenheid gebruik om hun computermodellen te testen die ons helpen de klimaatverandering en weersvoorspellingen in het algemeen te begrijpen.

“We hebben deze enorme hoeveelheden waterdamp die in de stratosfeer bewegen, en we kunnen testen hoe goed de modellen de bewegingen in de atmosfeer weerspiegelen,” zei Millán. “Deze vulkaan gaat veel onderzoekers veel werk opleveren.”

#Tongavulkaan #heeft #een #ongekende #hoeveelheid #water #atmosfeer #ingeblazen

Leave a Comment

Your email address will not be published.