De aarde draait sneller dan normaal

Als het lijkt alsof de dagen korter worden; ze zijn en zijn geweest sinds de zomerzonnewende in juni. Maar de aarde registreerde onlangs haar kortste dag om een ​​heel andere en ongebruikelijke reden: de aarde draait sneller. Wetenschappers hebben de ontwikkeling raadselachtig gevonden, hoewel ze enkele theorieën hebben over waarom het gebeurt en welke impact het op ons leven kan hebben.

Shutterstock

29 juni 2022 was 1,59 milliseconde korter dan de gemiddelde dag, vertelde wetenschapper Leonid Zotov aan CBS News. De normale lengte van een dag is 24 uur of 86.400 seconden. Maar in de afgelopen jaren is de rotatie van de aarde toegenomen, waardoor op sommige dagen milliseconden zijn afgenomen. “Sinds 2016 begon de aarde te versnellen”, zei Zotov, die publiceerde afgelopen maart een studie over wat de veranderingen in de rotatie van de aarde zou kunnen veroorzaken. “Dit jaar roteert het sneller dan in 2021 en 2020.”

peakeep wekker
Amazone

Deze verhoogde rotatie wordt niet elke dag korter, maar af en toe. Maar als het zo doorgaat, moet de belangrijkste manier om tijd op aarde te meten – een universele, zeer nauwkeurige methode die bekend staat als atoomtijd – misschien veranderen. Mogelijk moet er een negatieve schrikkelseconde worden toegevoegd, waarbij klokken gewoon een seconde overslaan. “Omdat we de klokpijlen die aan de rotatie van de aarde zijn bevestigd niet kunnen veranderen, passen we de schaal van de atoomklok aan”, zei Zotov.

In de systeemcontrolekamer staat de technische operator en monitort hij verschillende activiteiten die op meerdere schermen met afbeeldingen worden weergegeven
Shutterstock

Maar niet alle wetenschappers zijn voorstander van de negatieve schrikkelseconde. Meta-ingenieurs Oleg Obleukhov en Ahmad Byagowi schreven onlangs een blogpost waarin ze het idee bekritiseerden. Ze zeiden dat het ernstige technische problemen zou kunnen veroorzaken, zoals gegevenscorruptie. Het concept is nooit getest.

Poolijsberg
Shutterstock

Sommige wetenschappers theoretiseren de getijden van de aarde. Anderen denken dat het constante smelten en opnieuw bevriezen van de poolkappen ervoor zorgt dat de rotatie van de aarde versnelt en vertraagt.

“Het draait allemaal om de wet van behoud van momentum die van toepassing is op onze planeet Aarde. Elk atoom op de planeet draagt ​​bij aan het momentum van de hoeksnelheid van de aarde op basis van de afstand tot de rotatie-as van de aarde”, vertelden Obleukhov en Byagowi aan CBS. . “Dus, als dingen eenmaal bewegen, kan de hoeksnelheid van de aarde variëren.”

Professioneel kunstschaatsster Valentina Marchei.
Shutterstock

“Dit fenomeen kan eenvoudig worden gevisualiseerd door te denken aan een draaiende kunstschaatser, die de hoeksnelheid beheert door hun armen en handen te beheersen”, zeiden ze. “Als ze hun armen spreiden, neemt de hoeksnelheid af, waardoor het momentum van de schaatser behouden blijft. Zodra de schaatser zijn armen weer naar binnen steekt, neemt de hoeksnelheid toe. Hetzelfde gebeurt hier op dit moment vanwege de stijgende temperaturen op aarde. IJskappen smelten en leiden tot hoeksnelheidstoename.”

Wolkenkrabber van International Telecommunication Union (ITU) in de stad Genève op een zonnige zomerdag.
Shutterstock

In 2020 beleefde de planeet 28 van zijn kortste dagen in de afgelopen 50 jaar. De aan de Verenigde Naties gelieerde internationale Telecommunicatie-unie is in juni of december begonnen met het toevoegen van schrikkelseconden. De eerste schrikkelseconde werd in 1972 toegevoegd en sindsdien zijn er 26 toegevoegd.

Volgens Ars Technica tikt de klok tijdens een schrikkelseconde van 23:59:59 tot 23:59:60 tot 00:00:00. De middelste “schrikkelseconde” heeft in het verleden voor technische problemen gezorgd: een in 2012 toegevoegde schrikkelseconde veroorzaakte crashes bij Reddit, Gawker en de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas. In 2017 haalde een schrikkelseconde Cloudflare neer.

#aarde #draait #sneller #dan #normaal

Leave a Comment

Your email address will not be published.