California Regulator beschuldigt Tesla van valselijk adverteren Autopilot

Het California’s Department of Motor Vehicles heeft Tesla beschuldigd van valse reclame voor zijn rijhulptechnologie in twee klachten die van invloed kunnen zijn op het vermogen van het bedrijf om auto’s in de staat te verkopen.

Het bureau zei dat Tesla klanten had misleid door in advertenties te beweren dat voertuigen die waren uitgerust met de Autopilot- en Full Self-Driving Capability-programma’s autonoom waren. Als de klachten van het bureau bij het Office of Administrative Hearings van de staat slagen, kunnen de licenties van Tesla om voertuigen te maken en te verkopen in Californië worden opgeschort of ingetrokken.

Tesla “heeft verklaringen afgelegd of verspreid die onwaar of misleidend zijn, en niet gebaseerd op feiten, in reclamevoertuigen die zijn uitgerust of mogelijk uitgerust met geavanceerde functies voor het rijhulpsysteem (ADAS)”, zei het bureau in zijn klachten, die werden ingediend op 28 juli.

De Los Angeles Times rapporteerde eerder over de klachten van het bureau, die los staan ​​van de beoordeling van Tesla’s voertuigontwerpen en technologische vaardigheden.

De topman van Tesla, Elon Musk, en een bedrijfsjurist hebben vrijdagavond niet meteen gereageerd op een verzoek om commentaar.

In marketingmateriaal op zijn website zei Tesla dat zijn rijhulptechnologie in staat was om ritten uit te voeren “zonder dat de persoon op de bestuurdersstoel iets hoeft te doen”. Ondanks Tesla’s disclaimer dat de programma’s “actief toezicht van de bestuurder vereisen”, waren de beweringen en andere onjuist en misleidend, aldus het bureau.

Autopilot, dat sinds 2015 beschikbaar is, is een systeem dat zelfstandig de auto’s van het bedrijf kan sturen, remmen en accelereren. Maar het is voornamelijk ontworpen voor gebruik op snelwegen, en de documentatie van het bedrijf vereist dat bestuurders hun handen aan het stuur houden en de controle over de auto overnemen als het systeem defect raakt.

De naam is ontleend aan luchtvaartsystemen waarmee vliegtuigen zichzelf in ideale omstandigheden kunnen vliegen met beperkte pilootinput. Met het huidige systeem schakelt de auto Autopilot uit als bestuurders niet consequent een hand aan het stuur houden.

Voor de typische koper zijn de toegevoegde functies minimaal. Wanneer ze bijvoorbeeld in stadsstraten worden gebruikt, stopt de auto voor een rood licht, maar rijdt hij niet verder na een groen licht tenzij de bestuurder ingrijpt.

In mei zei de heer Musk dat ongeveer 100.000 kopers van volledig zelfrijdende auto’s toegang hadden tot een ‘bèta’-testversie van de service die uitgebreider door de straten van de stad kon navigeren – terwijl chauffeurs hun handen aan het stuur bleven houden voor het geval er iets mis zou gaan. Hij zei ook dat Full Self-Driving tegen het einde van het jaar “volledige functies” zou zijn en beschikbaar zou zijn voor ongeveer een miljoen autobezitters.

Aan het einde van 2015, het jaar waarin Autopilot debuteerde, begon de heer Musk te zeggen dat Tesla’s binnen twee jaar zelf zouden rijden. In de jaren daarna heeft hij herhaaldelijk beweerd dat een dergelijk vermogen slechts een jaar of twee verwijderd was.

“Er zijn zoveel valse dageraaden met zelfrijden”, zei hij in mei. “Je denkt dat je het probleem onder controle hebt en dan – nee – het blijkt dat je gewoon een plafond hebt bereikt.”

De National Highway Traffic Safety Administration, de grootste regelgevende instantie voor autoveiligheid in het land, doet onderzoek naar Autopilot nadat ze kennis had gekregen van 35 crashes waarbij het systeem betrokken was, waaronder negen waarbij 14 doden vielen. Het onderzoek heeft betrekking op 830.000 voertuigen die in de Verenigde Staten zijn verkocht en zal zowel kijken naar Full Self-Driving als Autopilot.

Tesla heeft tot volgende week vrijdag om de beschuldigingen van het California Department of Motor Vehicles te betwisten of anderszins te reageren.

#California #Regulator #beschuldigt #Tesla #van #valselijk #adverteren #Autopilot

Leave a Comment

Your email address will not be published.