Kies uw economie: bloeiende arbeidsmarkt of ruisende groei

Opmerking

Het banenrapport van vrijdag heeft misschien de beweringen dat de VS in een recessie zit tot zwijgen gebracht, maar het maakte geen einde aan het mysterie over de staat van de economie en loste geen vragen op over waar het naartoe gaat.

Overheidsgegevens die aantonen dat de economie voor het tweede achtereenvolgende kwartaal was gekrompen – voldoen aan één informele definitie van recessie – waren nog vers, aangezien het ministerie van Arbeid vrijdag zei dat werkgevers in juli 528.000 banen hadden toegevoegd. Dat was meer dan twee keer zoveel als economen hadden verwacht.

Slechts acht dagen scheidden de twee regeringsrapporten, maar toch leken ze totaal verschillende realiteiten te beschrijven.

De eerste toonde een zwakke economie die – in combinatie met de hoogste inflatie in 40 jaar – consumenten niets dan verdriet bezorgde. De tweede weerspiegelde een moloch die sneller banen creëerde dan er werknemers konden worden gevonden om ze te vervullen, met een werkloosheidspercentage dat overeenkwam met het pre-pandemische dieptepunt van 3,5 procent.

De factoren die de inflatie elke maand verhogen

“Het is normaal dat verschillende economische indicatoren in verschillende richtingen wijzen. Het is de omvang van de discrepanties die op dit moment ongekend is’, zegt Jason Furman, voormalig economisch topadviseur van president Barack Obama. “Het is niet alleen zo dat de economie aan de ene kant groeit en aan de andere kant krimpt. Het groeit ongelooflijk sterk aan de ene kant, terwijl het in een andere maat krimpt bij een behoorlijk behoorlijke clip.

In Washington nam president Biden vrijdag een overwinningsronde voor de banengroei, terwijl hij de eer claimde voor de gasprijzen die gedurende meer dan 50 opeenvolgende dagen waren gedaald. Maar hij erkende ook de discrepantie tussen het zonnige werkgelegenheidsrapport en de inflatiehoofdpijn waar veel huishoudens mee te kampen hebben.

“Ik weet dat mensen het verslag over buitengewone banen van vandaag zullen horen en zeggen dat ze het niet zien, ze voelen het niet in hun eigen leven”, zei de president, sprekend vanaf een balkon van het Witte Huis. “Ik weet hoe moeilijk het is. Ik weet dat het moeilijk is om je goed te voelen over het scheppen van banen als je al een baan hebt en je te maken hebt met stijgende prijzen, voedsel en gas, en nog veel meer. Ik snap het.”

Het verrassend robuuste aantal banen leek het argument van de president in twijfel te trekken dat de economie een ‘overgang’ ondergaat van de snellere groeicijfers van vorig jaar naar een langzamer, duurzamer tempo.

Niemand verwacht dat de economie elke maand een half miljoen nieuwe banen zal blijven produceren. Niemand denkt dat het zou kunnen zonder dat de inflatie op oncomfortabele hoogten blijft.

Bijna vijf maanden nadat de Federal Reserve de rente begon te verhogen om de economie af te koelen en de hoogste inflatie sinds het begin van de jaren tachtig terug te dringen, toonde het arbeidsmarktrapport aan dat de centrale bank van het land meer werk te doen heeft. Het gemiddelde uurloon van werknemers in de particuliere sector is het afgelopen jaar met 5,2 procent gestegen, wat duidt op het soort loon-prijsspiraal dat de Fed vastbesloten is te voorkomen.

Vorige maand verhoogde de Fed haar benchmarkrente naar een bandbreedte van 2,25 procent tot 2,5 procent, het hoogste niveau in bijna vier jaar. Maar in “reële” of voor inflatie gecorrigeerde termen blijven de leenkosten zeer negatief, wat een aansporing is voor economische groei.

Fed-voorzitter Jerome H. Powell zei vorige maand dat extra renteverhogingen waarschijnlijk zijn wanneer beleidsmakers elkaar op 21 september ontmoeten. we krijgen tussen nu en dan,” zei hij tegen verslaggevers.

Stijgende dollar kan Fed helpen in strijd tegen inflatie

Beleggers zien een kans van 70 procent op de grotere stap, volgens CME Group, die aankopen van derivaten volgt die zijn gekoppeld aan de beleidsrente van de centrale bank.

Woensdag zal de regering de inflatiecijfers voor juli publiceren, die naar verwachting een bescheiden verbetering zullen laten zien ten opzichte van het cijfer van 9,1 procent in juni, dankzij de dalende energieprijzen.

Het besluit van Powell om te stoppen met het telegraferen van Fed-bewegingen door ‘voorwaartse begeleiding’ van haar plannen te geven, is zelf een teken dat de huidige omgeving duisterder is dan normaal.

“Veel van wat er in deze economie gebeurt, wordt aangedreven door de pandemie en vervolgens door de pandemische reactie. En dus bevinden we ons in een zeer ongebruikelijke tijd, in veel opzichten [it’s] een uitdaging om die gegevens een beetje te lezen’, vertelde Loretta Mester, president van de Federal Reserve Bank of Cleveland, en een stemgerechtigd lid van de rentecommissie van de Fed, deze week aan The Washington Post.

De renteverhogingen van de Fed kunnen het begin van een moeilijk, nieuw economisch klimaat betekenen

Bijna 22 miljoen Amerikanen verloren tussen februari en april 2020 hun baan in de eerste maanden van covid. Het werkloosheidspercentage bereikte 14,7 procent, het hoogste cijfer dat door het ministerie van Arbeid werd geregistreerd in een reeks die begon in 1948.

Met de winst van juli heeft de economie nu alle verloren banen hersteld.

Maar het personeelsbestand is hervormd. Er zijn tegenwoordig meer magazijn- en logistiekmedewerkers en minder medewerkers voor hotels en luchtvaartmaatschappijen.

Volgens Gregory Daco, hoofdeconoom van EY-Parthenon, reageren werkgevers anders dan vóór de pandemie op aanwijzingen dat de economie vertraagt. In plaats van onmiddellijk hun toevlucht te nemen tot aanzienlijke ontslagen, schalen ze in plaats daarvan het in dienst nemen terug of nemen ze gerichte banenverlies.

Het wekelijkse aantal aanvragen voor eerste werkloosheid is gestegen, maar slechts tot 260.000 ten opzichte van het laagste punt in 54 jaar van 166.000 in maart.

Consumenten hebben ook anders gehandeld door meer goederen te kopen dan normaal terwijl ze thuis opgesloten zaten tijdens de eerste golf van de pandemie. Detailhandelaren die ongebruikelijke hoeveelheden meubels, elektronica en kleding bestelden bij buitenlandse leveranciers, hadden later een verkeerde inschatting van het tempo waarin consumenten terugkeerden naar traditionele kooppatronen, waardoor winkels vol met ongewenste goederen achterbleven.

Naast de aanhoudende kwalen van de pandemie, heeft de oorlog in Oekraïne de wereldwijde grondstoffenmarkten verstoord, wat heeft bijgedragen aan een hogere inflatie.

Al deze krachten gecombineerd om economische gegevens te produceren die ongebruikelijk en soms tegenstrijdig zijn. Het banenrapport van vrijdag toonde 32.000 nieuwe banen in de bouw en 30.000 nieuwe fabrieksbanen die in de maand werden gecreëerd. Toch zijn de huizenprijzen de afgelopen twee maanden gedaald en de laatste ISM-productiemeting was de zwakste in twee jaar.

“We zitten in een enigszins duizelingwekkende conjunctuurcyclus. We krijgen economische gegevens die vrij snel fluctueren en het is erg moeilijk om precies te lezen waar de economie zich op elk moment in de tijd bevindt, “zei Daco.

Individuele datapunten bieden ook snapshots van de economie die niet synchroon lopen, zei Kathryn Edwards, een econoom bij de Rand Corp.

Het rapport van het ministerie van Arbeid van vrijdag telde de banen op die in juli werden gewonnen. De laatste lezing van de consumptieprijsindex had betrekking op juni. En de lezing van het bruto binnenlands product die de furore van de recessie begon, beschreef de activiteit die plaatsvond tussen april en juni – en zal tweemaal worden herzien.

“Het is een uitdaging voor een econoom, maar ook voor een lezer die wil begrijpen hoe groot het risico is dat hij of zij een economische neergang loopt”, zei ze.

Arbeidsmarkt- en outputgegevens vertellen het hele jaar verschillende verhalen over de economie. Na zes opeenvolgende maanden van krimp is de economie volgens voor inflatie gecorrigeerde gegevens van het ministerie van Handel ongeveer 125 miljard dollar kleiner dan eind 2021.

Toch hebben werkgevers in diezelfde periode 3,3 miljoen nieuwe werknemers aangenomen.

Hoe kunnen meer werknemers minder goederen en diensten produceren?

Een verklaring is dat werknemers tegenwoordig minder productief zijn dan tijdens de noodfase van de pandemie, toen bedrijven moeite hadden om hun vereiste bestellingen te blijven produceren met minder werknemers, zei Furman.

Volgens het Bureau of Labor Statistics daalde de productiviteit van niet-agrarische bedrijven in het eerste kwartaal met 7,3 procent, de grootste daling sinds 1947. De voorlopige resultaten voor het tweede kwartaal zullen dinsdag openbaar worden gemaakt en zullen waarschijnlijk de grootste daling in twee kwartalen in de geschiedenis laten zien, zei hij.

Die cijfers kunnen de verandering overdrijven. Tijdens de pandemie waren bedrijven mogelijk in staat hun productie op peil te houden met een covid-uitgedunde beroepsbevolking door de resterende werknemers aan te sporen of te stimuleren om harder of langer te werken. Maar er is een limiet aan hoe lang bazen mensen kunnen motiveren door noodgevallen te noemen.

“Ze werkten extra hard, maar ze zouden niet voor altijd extra hard werken”, zei Furman.

Wereldbank waarschuwt dat de wereldeconomie kan lijden aan ‘stagflatie’ in de stijl van de jaren 70

Evenzo stijgt de arbeidsparticipatiegraad gewoonlijk wanneer werkgevers banen toevoegen en de werkloosheidsgraad daalt. Maar sinds maart is het gedaald, volgens het Bureau of Labor Statistics.

Sommige Amerikanen gingen met pensioen in plaats van het risico te lopen om tijdens de pandemie te werken. Anderen – meestal vrouwen – die onvoldoende kinderopvang hadden, bleven thuis bij jonge kinderen of andere kwetsbare familieleden.

Een april-paper van economen van de Federal Reserve Bank of Richmond stelde vast dat “de pandemie de deelname aan de economie permanent heeft verminderd”.

De deelname van Amerikanen in hun beste werkjaren, in de leeftijd van 25 tot 54 jaar, is bijna volledig hersteld. Maar voor 55-plussers is er bijna geen verbetering opgetreden sinds de eerste duik aan het begin van de pandemie. En voor jongere werknemers van 20 tot 24 jaar is de deelname nu lager dan eind vorig jaar.

“Ik denk niet dat we een goed idee hebben waarom andere werknemers niet terugkomen”, zegt Kathy Bostjancic, hoofdeconoom in de VS voor Oxford Economics. “Het is gewoon zo’n ongewone periode.”

#Kies #economie #bloeiende #arbeidsmarkt #ruisende #groei

Leave a Comment

Your email address will not be published.